Светот страхува од нуклеарен тероризам

0
449

Како што растат страхувањата од нуклеарен тероризам, акцијата на американскиот претседател Барак Обама да ги заклучи несигурните атомски материјали низ целиот свет, се чини го губи моментот и може да биде забавена за извесно време.

Со само уште десет месеци на таа функција, тој треба да ги увери лидерите од педесетина земји дека треба да го завршат започнатиот проект пред неговото заминување од Белата куќа.

На четвртиот самит откако претседателот Барак Обама го постави неширењето на нуклеарното оружје како клучна точка на неговата надворешна политика, не учествува Русија.

Бојкотот од рускиот претседател Владимир Путин кој по се изгледа нема волја да учествува на собир во кој доминираат Соединетите држави во време на зголемени тензии меѓу Вашингтон и Москва, само ги дополнува сомневањата дека состанокот нема да има некакви поголеми резултати.

Последните терористички напади во Брисел ја зголемија загриженоста дека милитантите на Исламската држава би можело за цел да имаат нуклеарни централи и со тоа да дојдат до материјали за развивање радиоактивни валкани бомби.