Телевизиите не смеат да донираат

0
607

Изборите остануваат на 24 април 2016 година брифираа денеска во најголемата опозициска партија, ден по постигнатиот договор во Пржино и демантираат дека СДСМ вчера или било кога барале одложување на изборите, како што тврдеше премиерот Никола Груевски.

Од партијата велат дека изборниот законик ќе се менува со тоа ќе им се забрани на медиумите и на нив поврзани лица да им донираат на партиите, нешто што досега на големо се практикуваше, а промени ќе има и при донациите од фирмите и од обичните луѓе. Досега компаниите смееја да донираат до 50.000 евра, додека физичките лица до 5.000, а отсега овие суми ќе паднат на 30.000, односно на 3.000.

Ќе се регулира и рекламирањето на телевизиите, велат од СДСМ, бидејќи во минатото опозицијата не можеше да купи маркетинг простор со образложение дека целиот е веќе распродаден. Сега осум минути во еден час ќе може да откупи власта, исто толку и опозицијата, додека по една минута им следува на малите парламентарни и вонпарламентарни партии. Промените предвидуваат бесплатното претставување на МТВ да може да биде и со рекламни материјали, не само како обраќање, што беше случај до сега.

Договорено е и само половината од билбордите да се користат за кампања, а од таа половина власта и опозицијата може да откупат најмногу по 40 отсто, додека малите парламентарни и вонпарламентарни само по 10 проценти.

На денешниот брифинг за новинарите во СДСМ беше кажано дека за разлика од досега Јавниот сервис МРТВ ќе има законска обврска да спроведе предизборна дебата.