The Time: “Исламска држава” планира напад против Велика Британија

0
567

Борци на терористичката група “Исламска држава”, кои се вратиле во Британија од Сирија и Ирак, ќе се обидат да извршат напад со хемиско или радиолошка “валкана бомба”, пишува весникот The Times.
Раководителите на агенциите веруваат дека екстремистите планираат да ги користат терористички тактики, усовршени на боиштата на Блискиот Исток, која вклучува и користење на гасовите: хлор и иприт и тие да се применат во Обединетото Кралство.
Минатиот месец беше откриена “фабрика за беспилотни летала” во Мосул, во северниот дел на Ирак. Тоа предизвика загриженост дека такви уреди можат да се користат како оружје и да бидат испробани во Европа. Опасноста е голема, бидејќи околу 200 џихадисти кои се вратиле во Британија, имаат терористички намери.

Home Page