Турција го забрани пристапот до Фејсбук и Твитер

0
642

Турските власти од синоќа го блокираа пристапот до Фејсбук и Твитер откако на социјалните мрежи се раширија фотографии со автомобил-бомбата со која беа убиени 37 луѓе, а над 120 се повредени во Анкара, објавија локалните медиуми.

Телекомуникациското тело на Турција, ТИБ, го блокира пристапот до социјалните медиуми откако беше воведена судска забрана. Судот оваа одлука ја донел бидејќи на овие платформи биле споделувани фотографии на кои се прикажани жртвите на трагедијата.

На електронските медиуми, исто така, наводно им е забрането да покриваат одредени аспекти на нападот. Еден новинар од „Денешен Заман“, сестринска публикација на весникот „Заман“, кој неодамна беше преземен од Владата соопшти дека е издадена „забрана до мрежите што известуваат за експлозијата во Анкара“.