Училиштето во Љубојно ќе биде Центар за промоција на македонскиот јазик

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Претседателот на Владата Оливер Спасовски, заедно со министерот за надворешни работи Никола Димитров, и министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми денеска во  посета на преспанскиот регион.

При посетата во с. Љубојно ќе го посетат првото училиште на македонски јазик „Димитар Влахов” , кое ќе се трансформира во Центар за промоција на македонскиот јазик.

На 15 ноември 1945 година во ова училиште се одржал првиот час на македонски јазик во Преспа, и е второ училиште во Македонија, по она во кичевското село Подвис, каде се држела настава на мајчин јазик. Денеска тоа е распаднато и разурнато.

 

 

 

Share.