Украина ја одбележува 30-годишнината од катастрофата во Чернобил

0
534

Украина одржува комеморации по повод  30-годишнината од нуклеарната катастрофа во Чернобил.

Сирените беа пуштени  во исто време кога одекна  првата експлозија во реакторот, во раните утрински часови на 26 април 1986 година.

Топењето во погонот е најголемата нуклеарна катастрофа во историјата.

Точно пред 30 години, неконтролирана реакција го разнесе покривот на фабриката, исфрлајќи  облак на радиоактивен материјал кој луташе преку границите на Украина, во Русија, Белорусија и делови на Северна Европа.