Унгарија ја заврши изградбата на оградата со Хрватска

0
872

Унгарската влада објави дека е завршена изградбата на ограда по јужната граница со Хрватска, за да се спречи масовниот секојдневен прилив на мигранти.

“Ние сме подготвени да ја  затвориме границата. Владата веќе е во можност со помош на полицијата и армијата да се запечати границата”, изјави портпаролот на Владата Јанош Лазар новинарите во Будимпешта. Кабинетот ќе донесе одлука за датумот за целосното затворање на границата во наредните денови, додаде тој.

Веста доаѓа непосредно пред почетокот на самитот на ЕУ за миграција криза, на која ќе присуствува унгарскиот премиер Виктор Орбан. Повеќе од 386 000 имигранти поминале во Унгарија оваа година, а до крајот нејзиниот број на пристигнатите бегалци може да достигне 700 000 луѓе.