Унгарија официјално ги отфрли квотите за мигрантите

0
1105

Унгарскиот парламент усвои резолуција со која го отфрли планот на Европска унија / ЕУ / за распределба на мигрантите по квоти во земјите-членки на Унијата.

Резолуцијата беше поддржана од пратениците од владејачката партија на премиерот Виктор Орбан Фидес, како и од пратениците од Христијанско-демократската партија и ултрадесничарската формација Јобик.

Гласањето во парламентот им овозможува на властите во Будимпешта да започнат правна постапка за спротивставување и отфрлање на планот на ЕУ.

Унгарската влада предупреди дека ќе ја почека одлуката на парламентот за да ја обжали одлуката од Брисел.

Властите во соседна Словачка исто така, планираат да преземат таков чекор.

Потсетуваме дека пред две недели Европската комисија го отфрли извештајот на чешката влада, во кој се велеше дека прераспределбата на квоти на мигранти ги прекршува европските закони. Од Брисел препорачаа властите во Прага да ја тужат ЕУ, ако сметаат дека прераспределбата на квоти е прекршување на законите

Унгарија веќе ги затвори границите со Србија и Хрватска и на тој начин практично целосно прекина влегувањето на илегални мигранти во земјата. Потоа целиот миграционен бран се пренасочи од Србија кон Хрватска и Словенија. По 17 септември во Хрватска пристигнаа над 320 000 мигранти.