Утрово два земјотреса помеѓу Охрид и Ресен

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Телеметриската сеизмолошка мрежа на Република Македонија, со станици во Скопје, Штип, Валандово, Битола, Охрид и Крушево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје, на 18.6.2017 год., регистрира два земјотреса чии епицентри се наоѓаат во охридското епицентрално подрачје.

Првиот земјотрес се случи во 2 часот и 0 минути со Рихтерова локална магнитуда 3.1 а вториот беше во 8 часот и 0 минути со Рихтерова локална магнитуда 2.5. Според досегашните податоци, првиот земјотрес беше почувствуван во Охрид и околината со интензитет од III-IV степени според Европската Макросеизмичка Скала а вториот интензитет од III степени според истата скала.

Share.