Велигден во Битола, во Бигорскиот манастир и на Крф

0
1724

Владикатата Петар во обраќањето до присутните верници на Воскресението Христово повика уште еднаш младите брачни парови кога почнуваат бракоразводна постапка, добро да размислат и да се советуваат и со црковните лица, а не така лесно да се одлучуваат на разводите, бидејќи децата се среќни во многудетни семејства.

Еден од најголемите христијански празници во еден од најубавите македонски манастири, „Свети Јован Бигорски“.

 

И годинава празнувањата дел од граѓаните на Македонија ги поминаа во некои од соседните земји. Како беше на Крф во Грција.

Традиционално како и секоја година владиката Петар Велигденски јајца им однесе на децата во Домот за доенчиња и деца без родители.