Вистинскиот творец на биткоинот го откри својот идентитет

0
731

Австралискиот претприемач Крег Рајт се откри себеси како креаторот на виртуелната валута биткоин. Тој го открил идентитет истовремено пред три изданија – ББС, списанието „Економист“ и списанието „GQ“.

Според британскиот државен медиум тој има обезбедено автентични докази за тоа дека токму тој е мистериозниот човек зад биткоинот . Тој дигитално ја потпишал пораката, користејќи шифриран клуч, создаден во деновите по лансирањето на биткоинот во 2009 година и со кој само нивниот автор би располагал.

До сега се сметаше дека творец на валутата е човек по име Сатоши Накамото, а голем број медиуми се обидуваа да го пронајдат Накамото и да воспостават врски со него. Се претпоставува дека човекот зад тоа име е Доријан Сатоши Накамото, чиј идентитет погрешно беше откриен во 2014 г.

Иако неоспорен доказ на Рајт „Економист“ наведува дека никогаш не може да биде утврдено без сомнение кој е креаторот на виртуелната валута. Во исто време БиБиСи наведува дека идентитетот на Рајт – 45-годишен компјутерски специјалист, била потврдена и од други членови на биткоин заедницата и претставниците на основниот тим кој е одговорен за создавањето на валутата.

Биткоинот е виртуелната валута, која се создава од компјутерски код. За разлика од реалната валута како долари или еврото, таа нема централна банка и на тој начин за неа не одговара ниедна влада. Наместо тоа заедницата од нејзините членови ја контролираат и регулираат.

Исто како и другите валути биткоинот може да бидат разменет за стоки, услуги или други валути додека спротивната страна во размената да се согласува на тоа.