Владата на Шпанија ќе ги искористи своите уставни овластувања за прекин на поделбата на Каталонија

0
332

Шпанската влада ќе ги примени своите уставни овластувања за замрзнување на автономниот статус на Каталонија и спречување на поделбата од Шпанија. Ова е она што шпанскиот премиер Маријано Рахој го изјавил во интервју минатата ноќ за парискиот весник „Паис“.

На прашањето дали ќе активира член 155 од Уставот, кој му овозможува на премиерот да ја распушти регионална влада и да закаже нови избори во некоја област, Рахој одговара: „Не ја исклучувам апсолутно ништо што е во рамките на законот . Идеално, нема да биде потребно да се применат екстремни решенија, но за да се избегне ова, работите ќе мора да се променат“, рекол тој.

Рахој посочил дека има намера да ги остави во Каталонија испратените специјалци таму поради референдумот за независност на 1 октомври, четири илјади вработени од националната полиција, додека одмине кризата.

Премиерот конзервативец додава дека нема да свикува предвремени општи избори поради кризата, ниту ќе ги користи услугите на посредник за нејзино надминување.

http://faktor.mk