Во Атина протест за оставка на грчката влада

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Во центарот на Атина синоќа беше одржан протест на кој беше побрано грчката влада да поднесе оставка поради економските реформи во земјата. Неколку илјади граѓани одговорија на повикот на Фејсбук, постиран од група, наречена „Оставка сега“.

Притоа учесниците на протестот ги блокираа улиците околу парламентот извикувајќи „Изманици“ и „Оставка“.

Според дел од нив, Грција не заслужувала таква влада и затоа треба што поскоро да си замине.

Во минатата недела земјите од еврозоната и дадоа на презадолжената Грција уште еден спасувачки кредит во вредност од 8 ипол милијарди евра и понудија дополнителна гаранција на патот до можно отпишување на грчкиот долг.

Share.