Во Битола воздухот најзагаден

0
942

Македонски граѓани синоќа дишеа воздух кој беше десетпати позагаден од максимално дозволеното количество на ПМ1о честички. Рекордот синоќа го држеше Битола со аерозагадување од 919 микрограми ПМ10 честички на метар кубен или 18 пати над максимално дозволеното.

Во Тетово околу 19 часот беа измерени концентрации од 834 микрограми ПМ10 на метар кубен или 16 пати над дозволеното, додека утрово загадувањето е „само“ десетпати поголемо од дозволените концентрации.