„ Во Грција нема македонско малцинство “

0
599

Ако поранешната југословенска Република Македонија сака да стане членка на ЕУ и НАТО, треба да ги почитува европските стандарди, а тоа значи да не бара име со кое целосно ја фалсификува историјата и мириса на иредентизам со отворени прашања, на пример  за менување на границите или сосема неосновано измислени етнички малцинства, изјави грчкиот претседател Прокопис Павлопулос во новогодишното обраќање.

Грчкиот претседател рече дека Грција би сакала да ги нормализира односите, но ги повтори веќе познатите ставови полни со обвинувања за иредентизам и фалсификување на историјата.