Во Кина поставена 37 метарска позлатена скулптура на Мао Цетунг

0
495

Во централната кинеска провинција Хенан изработена е сред поле позлатена скулптура на поранешниот кинески лидер Мао Цетунг. Скулптурата е висока 37 метри и го претставува Мао кој речиси три децении беше лидер на Кина. Мао е претставен во седечка положба. Изградбата на скулптурата го финансирале локални бизнисмени, а завршена е во декември по девет месеци работа, објавија западни медиуми.