Во Колумбија запленети повеќе од еден тон кокаин

0
415

Колумбиската војска соопшти дека во неколку операции во близина на тихоокеанскиот брег на оваа земја запленила повеќе од еден тон кокаин, како и една „нарко подморница“.

Припадниците на Морнарицата во националниот парк Санкијанга, во југозападниот дел на Колумбија, откриле и уништиле „полуподморница дизајнирана како торпедо“, со капацитет за транспорт на два тона кокаин, се наведува во соопштението.
Морнарицата тврди дека од 1993 година досега запленила или уништила 91 нелегална „нарко полуподморница“, а оваа е прва која е уништена оваа година.
Колумбиските власти соопштија дека вредноста на запленетиот кокаин на меѓународниот пазар би изнесувала околу 32 милиона долари.