Во предлог-законот на пратениците нема целосна либерализација и пушење цигари во објектите

0
460

Предложените измени на Законот за пушењето се само во делот на законската обврска за угостителите терасите и летните бавчи да бидат отворени од три страни и без прегради, натстрешници и чадори, велат пратениците од СДСМ, кои уште пред три месеци ги предложија измените на Законот за заштита од пушењето. Појаснуваат дека тие не предложиле пушењето цигари во објектите да биде право на избор на угостителите. Во нивниот предлог-закон за заштита од пушењето стои дека се менува член 3, став 1 и се брише делот „исклучиво доколку просторот е покриен и отворен најмалку од
три страни на кои нема никакви прегради (стакло, фолии, пластифицирани или најлонски прегради и слично) или на отворен простор кој не е покриен со натстрешници, чадори и слично, а кој странично е заграден“, со што останува само дека се забранува пушењето во јавните простории. Пушењето е дозволено исклучиво надвор од деловниот објект (тераса, летна бавча и слично).

Во јавноста веќе неколку дена има лавина реакции по најавата на премиерот Заев дека Владата подготвува нов закон за заштита од пушење, со што ќе им се остави право на избор на угостителите во објектие каде што не се служи храна, самите да одлучуваат дали таму ќе биде дозволено пушењето цигари. Граѓаните поведоа и онлајн-петиција, која за 15 часа, откако е објавена, има собрано над 2.700 потписи.

линк