Вонреден состанок за вирусот зика

0
435

Светската здравствена организација денеска во Женева ќе одржи состанок за да реши дали да прогласи меѓународна вонредна состојба во врска со вирусот зика. Бројот на заболени со овој вирус за кој постои сомневање дека предизвикува проблеми при раѓањето на децата постојано расте во Централна и Јужна Америка. СЗО предупреди дека доколку не се преземат активности тогаш со вирусот што го пренесуваат одреден вид комарци би можело да бидат заразени околу 4 милиони луѓе.