Вонредна средба поради британскиот референдум

0
330

Европскиот парламент свикува вонредна средба поради резултатот од референдумот во Британија. Лидерите на Европската унија почнуваат дводневен совет во Брисел, на кој референдумот е една од главните теми. Во работата на советот ќе се вклучи и генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, а вториот ден на советот ќе започне со заседание без учество на Велика Британија.

Премиерот на Велика Британија Дејвид Камерон ќе коментира со своите колеги каква е ситуацијата во неговата земја по одлуката за Брекзит. Останатите 27 земји од Унијата, очигледно уморни од бескрајните барања на Лондон за попусти и исклучоци, засега се решени дека сакаат веднаш почеток на активностите за одвојување. Резултатот од референдумот доведе до несигурност и финансиски загуби на берзите во Велика Британија, кои можат да се размножат во Европа.

Првично советот на лидерите беше планиран за минатата недела – четврток и петок, но беше одложен поради референдумот. Трпението на колегите на Дејвид Камерон можеби се исцрпува и знак за тоа е почетокот на вториот ден на советот. Појадокот ќе биде за лидерите на 27-те земји од Европската унија – сите, без Велика Британија.