Вонредни парламентарни избори во Србија

0
514

Во Србија денеска се одржуваат вонредните избори за членови на новиот состав на Народното собрание. На гласањето се очекува убедлива победа на коалицијата предводена од Српската напредна партија на премиерот Александар Вучиќ.

Последната анкета на јавното мислење, спроведена од агенцијата „ПроПозив“ покажува дека 50,3 отсто ќе гласаат за партијата на Вучиќ, а после неа ќе се најдат Социјалистичката партија на Србија на шефот на српската дипломатија Ивица Дачиќ со 11,4 проценти и Српската радикална партија на Воислав Шешељ со 8,2 отсто. Доколку се остварат прогнозите, партијата на Вучиќ ќе ја оствари досега најубедливата победа на едни парламентарни избори од нејзиното формирање.