Вториот круг од парламентарните избори во Франција

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Француските гласачи ќе гласаат денеска на вториот круг од парламентарните избори, кои според досегашните анкети се очекува да и обезбедат мнозинство од најмалку четири петини на центристичката партија на новиот претседател Емануел Макрон во Националното собрание, Долниот дом на Парламентот.

Ова ќе му овозможи на Макрон, кој беше избран минатиот месец за претседател да ја оствари својата амбициозна програма за либерални реформи.

Според последните анкети се очекува партијата на претседателот „Република, напред!“ да освои најмалку 80 проценти од местата во Националното собрание, иако за неа ќе гласаат околу една третина од гласачите. Ова се должи на француската изборен модел со едномандатни области, каде се гласа во два круга.

Share.