За еден месец оценка дали има услови за избори во април

0
443

Претставниците на меѓународната заедница дополнително во февруари ќе соопштат дали има услови за фер и демократски избори на 24 април. Амбасадорите на САД и на ЕУ во Македонија по денешната средба со премиерот Емил Димитриев рекоа дека тоа ќе го стореле во февруари.

„Пред распуштањето на парламентот, но не подоцна од 20 февруари, ЕУ и САД, во консултации со меѓународните и локалните експерти, заеднички ќе оценат дали има услови кои би довеле до одржување на кредибилни избори на 24 април“, рече амбасадорот на ЕУ Аиво Орав.

Амбасадорот на САД Џес Бејли, пак, наведе дека на крајот на парламентот, на владата и на политичките лидери е да донесат одлукa, наведувајќи дека ги охрабруваат сите партии, граѓани и организации да учествуваат во изборите.