„ За нас се работи“ на протест во Скопје

0
498

Битолското здружение „За нас се работи“ даде отворена поддршка за големиот протест против загадениот воздух кој во понеделник ќе се организира во Скопје.

„На овој протест повторно ќе го изразиме нашето незадоволство, страв и револт од состојбата во која се наоѓа нашиот град и повеќето градови во државата. Загадениот воздух е елемeнтарна непогода. Колку поскоро го разбереме тоа, толку побрзо ќе се справуваме со проблемот“, велат од здружението.

Оттаму потсетуваат дека во тек е собирањето потписи од граѓаните како поддршка за петицијата Петка за Битола со која се бара преземање итни мерки против аерозагадувањето.

„До денес, собравме 3257 потписи на хартија и 1256 во електронската петиција. Според нас огромна бројка на поддржувачи. Фактот што собирањето на потписи на отворено се оддржува само во саботните денови на одредено место и во одредено време, се должи на проценката на ненаметнување врз вољата на граѓаните во овие денови пред предстојните празници“, велат „За нас се работи“.