За прв пат после еден век пролетта дојде порано

0
2725

Пролетта на северната хемисфера почна денеска во 5 часот и 30 минути. Во исто време на јужната полутопка на Земјата настапи есента.

Ова е прв пат од 1896 година дека сезонaтa нa будењето на природата доаѓа толку рано.

Пролетта обично започнува на 21 март, а тоа е ден кога ноќта и денот траат еднакво. Оваа година е  малку поинаку зошто е престапна година. Земјата се врти околу Сонцето во 365.2422 дена. За да се надомести таа разлика од 0,2422 дена, се додава еден ден на секои четири години.

Додавање еден ден (29-ти февруари) на секои четири години доведе до големи проблеми во 1582 година, но за жал го промаши сезонскиот период за десетина дена. Астроном Paul Cox изјавил дека ова е најраната пролет во последните 120 години.

Првиот пролетен ден во Македонија ќе трае 12 часа и 7 минути минути.

Пролетта ќе трае до 21 јуни во 00 часот и 35 минути кога календарски започнува летото.