Заев: Специјална и нова мерка е за враќањето на отпуштените работници

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

На прес конференција го прашавме премиерот Заев со кои мерки ќе бидат помогнати граѓаните и стопанството преку новиот пакет економски мерки кој го најавија.

Рече дека Економскиот совет работел три часа и се разгледувале сите иницијативи, биле направени пресметки, најави дека помопшта ќе се движи во два правци.

– Поддршка на приватната потрошувачка, со нови картички и ваучери што ќе бидат поконкретизирани за да можат да бидат истрошени во дејностите кои се најпогодени. Тука, спаѓаат сите социјално погодени граѓани во кои спаѓаат покрај пасивните баратели на работа, пензионерите со пензии под 15 илјади денари, самохраните родители, стечајните работници кои земаат надоместок, како и ранливите категории на сиромашни граѓани кои се во центрите за социјални работи, појасни Заев.

Вториот начин, додаде, е поддршка на стопанството и на работниците, затоа што, како што рече, борбата е за секое работно место.

„Ги разгледуваме сите можни аспекти за натамошно помагање преку мерки што дадоа резултати. Да се помогне на сличен начин. Но, се размислува да биде ова уште потаргетирано. Ако аплицираат компании што се погодени над 30 отсто би требало да имаме капацитетност да одиме со дополнителен развој на мерките  пропорционално да ги поттикнеме и помогнеме оние што се погодени 30, 50, 80 или 100 отсто. Најверојатно ќе тргнеме од некоја помош од 14.500 илјади, каде дополнително ќе важи за тие што се до 30 отсто погодени, а би требало да биде поголема за тие што се 40 отсто погодени, 50 отсто, 60, за да имаме правичност во целата реализација на сите овие мерки. Дефинитивно ги помагаме компаниите со 20 – те милиони евра, што во моментот ги развивме како процедури. Одиме директно на целата подготвеност што можеме да направиме со парафискалните давачки, одложувањето на одредени даноци, како даночната аконтација на данокот на добивк и одредени други важни даноци“, рече премиерот Заев.

Специјална и нова мерка, истакна, е за враќање на отпуштените работници.

„Ако од тие 12 илјади во просек што се јавуваат или 29 или 30 илјади заминати од кои околу 18 илјади се вратени, секако ние ја гледаме бројката на сите невработени, но и на сите отпуштени од работа. Ако се вработи човек сега во овој период ќе има екстра помагање, затоа што конечната цел ни се работниците и секако посиромашните граѓани“, рече  премиерот Заев.

 

Share.