Законот за „бомбите “ да се врати во работната група

0
473
Законот со кој се забранува употреба за „бомбите“  да се врати  во работната група, и од неа да излезе како договорено решение од сите четири партии, вака според медијаторот на ЕК,  Питер Ванахауте, ќе се решава проблемот што настана по вчерашниот закон од ВМРО ДПМНЕ и ДУИ, со кој се забранува поседување и емитување на снимките од телефонските разговори.
Ванхауте најавува до 20 октомври да има два закони за „бомбите“ и  „свиркачите“, договорени на работната група со сите претставниците на партиите од Пржино. Ванхауте не сакаше конкретно да ја коментира иднината на законот што се уште е во собраниск апроцедура , но порача дека иам договор за нов закон.
На чекор до прекин на пореговорите Ванхауте вели неколку билатерлани средбни и два часа во конструктивната дебата го напарвила повторно оптимсит, не криеше дека во последните два дена работната група се соочила со сериозни пропблеми. Но вели  повеќе нема пречки и фокусот ќе биде на избортните правила за кои очекува набргу да се најдат во Собранието.