Замина Хајндл, доаѓа Нуланд

0
554

Изминативе и следниве денови сме сведоци на засилено меѓународно посредништво во обид да се помогне решавањето на кризата.

„Парламентарните избори треба да се оддржат пред 2018 година но претходно мора да се обезбедат услови изборите да бидат фер и демократски, изјави германскиот пратеник Јоханес Хајндл во интервјуто за телевизија Алсат М. Според него, поважно од датумот на избори е постигнување консензус во наредните неколку седмици пред летните одмори, за двете клучни прашања, односно, избирачкиот список и медиумите. Во однос на медиумите, Хајндл изјави дека тоа е комплексна тема и порача дека ако партиите не успеат да се договорат, тогаш тие би можеле да се повикаат на совет и експертиза на меѓународни експерти“ изјави Хајндл.

Доаѓа Нуланд. Според Твитерот на амбасадорот Бејли, администрацијата во Вашингтон е лута поради пропагандата во Скопје насочена кон САД, пишува Фактор.