Западниот Балкан се уште е „буре барут“, Македонија останува проблем

0
394

Поранешниот словенечки претседател Милан Кучан изјави дека Западот сé уште ги затвора очите за фактот дека Западен Балкан продолжува да биде „буре барут“, пренесе МИА.

„Имам впечаток дека Брисел не е свесен за ситуацијата во Западен Балкан поради што политиката која поведува секогаш е принципиелна“, изјави Кучан во интервју за црногорските медиуми.

Во прилог на Босна и Херцеговина, Косово е другиот „невралгична точка“ на Балканот, а „Македонија останува проблем“.

Според него, Европа често ги игнорира етичките вредности кои се основа на европската идеја, заради интересите на „капиталот“.