Западот треба да прими 480 илјади сириски бегалци

0
412

Соседите на Сирија треба да бидат растоварени преку обезбедување места за престој за 480 илјади сириски бегалци во следните неколку години, изјави синоќа високиот комесар на Обединетите нации за бегалци, Филипо Гранди.

– Трагедија со такви размери бара солидарност, која не треба да биде сведена само на финансирање – рече тој на петгодишнината од почетокот на сирискиот конфликт.

Осумстотини деведесет и осум илјади Сиријци, кои се кандидираа за азил во Европа меѓу март 2011 година и декември 2015 година предизвикаа политичка криза во Европа, поради што многу земји ги затворија границите или одбија да примат бегалци.