Заплашување на гласачи и нетранспарентност на ДИК

0
430

Заплашување на гласачи, нетранспарентно работење на ДИК, комплексен процес на ажурирање на избирачкиот список и неизбалансирано известување на дел од медимите е констатирано во финалниот извештај на набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР за одложените избори за 5 јуни.

Во извештајот кој е објавен  се вели дека „иако биле преземени мерки да се спречат заплашувања и притисоци врз гласачите, многу од соговорниците на мисијата изразувале страв.“

– Некои од нив тоа го припишуваа на страв од одмазда што постои во државните компании и институции. Мисијата на ОБСЕ/ОДИХР прими кредибилни тврдења за притисоци врз вработените во јавниот сектор да присуствуваат на контра-демонстрации, вклучувајќи закани за отказ. Ова покрена прашања околу правото на гласачите слободно да го дадат својот глас без страв од одмазда – се вели во извештајот.

Во однос на работата на Државната изборна комисија (ДИК) се наведува дека, оваа институција работела во многу тензична атмосфера.

– ДИК успеа да ги исполни административните крајни рокови и одржуваше редовни состаноци. И покрај правната обврска состаноците да бидат јавни, ДИК редовно одржуваше работни сесии затворени за јавноста – се додава во извештајот.