Затајувале данок со фалсификувани фискални сметки

0
1469

Новата в.д. директорка на УЈП, Сања Лукаревска, на прес-конференција пред новинарите најави голема даночна реформа во повеќе сектори. Целта, како што рече таа, е поедноставување на процедурите за плаќањето и пријавувањето на персоналниот данок на доход за граѓаните и фирмите. Проектот кој ќе се одвива во неколку фази треба на крајот да донесе реформа во која Управата ќе им ги изготвува годишните решенија за данок на граѓаните, а тие само ќе ги проверуваат и потпишуваат.

Директорката информира дека фирми прикривале даноци со издавање т.н. компјутерски сметки, односно сметки кои се печатат од обичен нефискален печатач. Тоа значи дека фирмите имаат паралелен систем кој не е поврзан со GPRS системот на УЈП. Лукаревска рече дека УЈП повело истраги за тие фирми. В.д. директорката истакна дека УЈП се злоупотребувала како инструмент за заплашување.