Затворен е патот меѓу Атина и преминот Евзони

0
1521

Грчката полиција денеска почна евакуација на два импровизирани бегалски кампа во регионот на Идомени, до хотелот кој се наоѓа во близина на граничниот премин Евзони и до бензинската станица на неколку километри од границата со Македонија, пишува весникот „Нафтемборики“.

Поради операцијата затворен е патот меѓу Атина и преминот Евзони.

Грчките медиуми јавија дека завршила вчера почнатата евакуација на импровизираниот камп во Поликастро. Властите оттаму евакуирале 1.158 бегалци од Сирија и Ирак. Тие се сместени во прифатниот центар Василика, во централна Грција.

Жителите на населеното место Василика синоќа протестираа пред бегалскиот камп, противејќи се на отворањето на ваков објект во регионот.