Затворена меѓународна железничка станица во Будимпешта

0
383
 

Поради бегалци меѓународна железничка станица во Будимпешта е затворена на неодредено време, а од сите патници било побарано да ја напуштат истата. Оваа одлука следела откако претходно стотици бегалци се обиделе да влезат во возовите за Австрија и Германија.

Патниците преку разгласна станица биле известени дека на главната меѓународна железничка станица Келетинеќе нема да влезе ниту еден воз, а ниту пак се очекува дека ќе тргне, пренесува Танјуг, поикувајќи се на АФП.

Известувањето следело откако претходно околу 500 мигранти – мажи, жени и деца се обиделе да влезат во последниот воз за Виена.

Во еден миг, неколку стотици полицајци почнале да ги потиснуваат луѓето кон излезот иако не пружале отпор ниту пак имало некакви конфликти.