Заврши вкрстената проверка

0
614

Државната изборна комисија денеска треба да ги соопшти резултатите од вкрстената анализа на податоците од Избирачкиот список со 10 бази на различни државни институции.

Како што соопштуваат до ДИК веднаш потоа ќе започнат подготовките за спроведување на теренската проверка.

Предмет на ваква проверка ќе бидат и дел од нерегуларностите кои ги пријавиле граѓаните, додека другите ќе се проверуваат преку евиденциите на надлежните органи, а за известувањата на граѓаните за грешки во евиденциите за живеалиште ќе се постапува по спроведените вкрстени проверки.

Од денот на објавувањето на Избирачкиот список на својата веб страна до денес околу 5.000 граѓани пријавиле проблематични случаи во однос на податоците.

Теренските проверки ќе се прават во соработка со Заводот за статистика, но ќе има и партиски претставници. Колку ќе трае теренската анализа засега не се знае, но откако таа ќе заврши ќе треба да се водат управни постапки за гласачите кои ќе се бришат од списокот.