Земјотресите да не се поврзуваат со вулканот во Косел

0
2927

Професорот и директор на ИЗИС, Михаил Гаревски, во интервју за Макфакс смирува дека не очекува посилен земјотрес од 5 степени по Рихтер во Охрид, но и дека земјотресите не може да се предвидуваат.

Тој потенцира дека треба да поминат повеќе години за да се случи посилен земјотрес со магнитуда над 6 степени, каков што се случил во 6 век во Охрид. Макфакс интервјуто со професорот Гаревски го правеше еден час пред да се случи силниот земјотрес во охридскиот регион, од 5,2 степени по Рихер.

„Во моментов дефинитивно се активирани раседите од македонската страна во охридскиот регион, од Косел, до Свети Наум, па надоле накај Корча. Навистина би било неодговорно да предвидувам дали ќе има поголем земјотрес зашто земјотресите и не се предвидуваат“, вели Гаревски. Тој објаснува дека е лошо што овде нема изразити удари, односно фор шок, меин шок или главен удар, а земјотресите се многу блиски. Сепак, од друга страна, вели професорот, истрошена е дел од енергијата околу овие раседи и самото напрегање е редистрибуирано.

„За магнитуда на 6 и пол, сепак, не е истрошена енергијата, но искрено не очекувам дека би можело да има поголем земјотрес“, вели професорот.

Последниов земјотрес во охридскиот регион е уште еден во низата земјотреси, над 800 во изминативе две недели.

Тој објаснува дека ова не треба да се поврзува со вулканот во Косел.

„Јас не сум вулканолог, но, сепак, како специјалист по сеизмичко инженерство морам да кажам дека во Македонија нема живи вулкани и не знам зошто велат дека вулканот во Косел е единствен жив вулкан на Балканот. Можеби бил, пред 100 милиони години. Тие манифестации на сулфур се типични геотермални појави, поради активирањето на овој расед што оди под Охриското Езеро“, објаснува Гаревски.

 Професорот вели дека пред две години имало поголеми потреси од другата страна на Охридското Езеро, во Албанија, со поголема магнитуда, дури со 5.9. Исто така, лани во Косел имало земјотрес со јачина од 4.2, но за тој веднаш се знаело дека е главниот удар.

„Сепак, овде станува збор за рој земјотреси што се случуваат еден по друг, вклучувајќи ги оние малите со магнитуда 1 или 2“, додава Гаревски.

Тој ги смирува граѓаните да не бегаат од дома за време на потресот. „Едно е добро, во 2009 е доносен закон според кој Институтот ги контролира сите објекти, а за оние над 3000 метри квадратни се оди двапати да се исконтролира градбата, односно дали е со квалитетен армиран бетон. И тие објекти може ќе се оштетат на магнитуда од 6.5, ама нема да се срушат. Проблемот е дозволата за надградба на стари објекти со плус два ката. Тие може да се ризични“, објаснува директорот на ИЗИС.

Гаревски објаснува дека ако објектот е проектиран сеизмички, нема да се сруши, но ја разбира паниката кај луѓето.

„И јас панично реагирам иако знам дека се наоѓам во просторија што нема да се сруши. Сепак, треба да се биде смирен. Да не се бега од објектот за време на потресот туку да се засолниме под работно биро, маса или слично. Откако ќе престане потресот, да се излезе мирно што подалеку од градби и на отворен простор“, советува Гаревски. На прашњето дали ова има некаква поврзаност со потресите што лани се случуваа во Скопје, вели „Скопје е друго епицентрално подрачје. Охридскиот и скопскиот се два паралелни раседа. Нула се шансите поради охридскиот да се активира и скопскиот расед“, вели директорот на ИЗИС.

Видео: Макфакс