Зика –вирусот „нов за Американците“

0
556

Пан – американската здравствена организација која е регионална канцеларија на Светската здравствена организација, објави соопштение за пренесувањето и за спречување на вирусот Зика, пренесуван од комарци и како што вели организацијата – „нов за Америка“.

Вирусот предизвика тревога поради тоа што се мисли дека предизвикува сериозни оштетувања на мозокот кај новороденчињата и други авто-имунитетни и невролошки пореметувања.