Храна

Зошто е здраво да јадеме праски?

Уште во далечниот десетти век,  Кинезите знаеле за придобивките од праските за човековото здравје и не случајно се верува дека праските го продолжуваат човечкиот живот. Во денешно време со развојот на науката е веќе докажано дека овие плодови имаат благотворно влијание врз човечкиот организам. Праските го зголемуваат човечкиот живот – тоа е верување на Кинезите. ПОВЕЌЕ…

Дињата содржи висок процент вода и многу малку калории

Дињата припаѓа на фамилијата Cucurbitacae, каде припаѓаат и лубеницата, тиквата и краставицата.Плодот на дињата е жолтопортокалов, сочен, со благ вкус и карактеристична арома. За јадење е добра потполно зрела диња. Дињата се јаде свежа, исечена на парчиња и е одлично освежување во летните месеци. Но, од дињата се прават и овошни салати, компоти, џемови, сокови. Се користи ПОВЕЌЕ…

Карфиолот за детоксикација на организмот

Карфиолот е  едногодишно растение од семејството зелки, му припаѓа на групата на најквалитетен зеленчук  кај кого за исхрана се користи неразвиено соцветие  (глава), најчесто со бела боја. Карфиолот се карактеризира со задебелено и скратено стебло и сочна (најчесто бела) дршка соцветие, заради кое се одгледува. Наведените сочни делови на растението се користат во исхраната на ПОВЕЌЕ…

Хранливи вредности на црницата

Црницата е едно од најслатките овошја, како и едно од омилените овошја токму поради благиот вкус. Денес, сè помалку се користи и се наоѓа на нашите трпези, иако се познати нејзините лековити и хранливи вредности. Претставува значаен дар од природата кој може да се користи и во форма на сушени плодови. Постојат 3 вида црница ПОВЕЌЕ…

Хранлива вредност на чиа семето

Меѓу продуктите означени како „супер храна“ спаѓа и чиа семето, кое се смета за едно од најздравите видови на храна. Потекнува од Гватемала и Мексико, и било омилена храна на Маите. Всушност, името „чиа“ потекнува од древниот јазик на Маите којшто означува „сила“. Чиа семето содржи 9 есенцијални аминокиселини кои се потребни за изградба на ПОВЕЌЕ…