Македонија

Драматично кај Пехчево и Берово

Манастирот „Св. Петка“ во Пехчево е навреме спасен од пожарот кој беснее повеќе од 10 часа, благодарение на сите вклучени во гаснењето, пренесува Сител. Продолжува борбата против огнената стихија во Пехчево во која заедничи се борат локалните жители и пожарникарите од повеќе градови во Македонија. На помош вечерва пристигнааа и екипи од Бугарија со противпожарни возила ПОВЕЌЕ…

Противпожарните екипи од Бугарија се вклучија во гаснењето на пожарите

Заменик директорот на Дирекцијата за заштита и спасување Зулфикар Зејнулаи на граничниот премин кај Делчево го пречека тимот за заштита и спасување од пожари на Р. Бугарија. Пристигнати 25 пожарникари со 6 различни возила, кои ќе се упатија на критичните места опфатени со пожари на координација од ДЗС. Подоцна соопштија  дека тимот за заштита и ПОВЕЌЕ…

Пожарникарите и граѓаните кои помогнаа во гаснењето на пожарите ќе добијат по 10.000 денари

Владата на денешната седница, на предлог на Комисијата за човечки ресурси и одржлив развој донесе Одлука за одобрување средства од резервите на Буџетот за 2021 година со која ќе се додели парична награда од по 10.000 денари за вкупно 300 лица од кои дел пожарникари, а дел останати граѓани кои помогнаа во гаснењето на шумските ПОВЕЌЕ…

Бугарската влада ќе испрати 25 пожарникари, противпожарни и амбулантни возила

По наредба на преодниот премиер Стефан Јанев, Бугарија на Македонија ќе ѝ испрати поддршка за справување со пожарите. Како што е објавено на интернет страницата на бугарската Влада, преку механизмот за взаемна помош, во план е да се испратат 25 пожарникари, три противпожарни возила и уште две амбулантни возила кои би биле упатени кон регионите ПОВЕЌЕ…

Каде има активни пожари во државата

Пожарот кој е започнат во 13:10 часот на ден 02.08.2021 година во атарот на селата Ракле – Никодин – Топлица, општина Прилеп е сеуште активен, информираат од ЦУК. На ден 04.08.2021 година околу 04:00 часот испратена е екипа од 10 пожарниакри со 2 теренски возила од ТППЕ Прилеп да интервенира на истиот. Командирот на ТППЕ ПОВЕЌЕ…