Живот

Познатите јавно се вакцинираат за да ги охрабрат луѓето низ светот

Доли Партон со песна ги повика луѓето да се вакцинираат Најголемата жива легенда на country музиката, и воопшто американската музичка индустрија, Доли Партон деновиве ја доби својата прва доза на вакцина против корона вирус.Снимила сè и објавила на социјалните мрежи, а со цел целата да биде малку попосебна, малку запеа веселата Доли.„Вакцина, вакцина, вакцина, вакцина… ПОВЕЌЕ…

Руска пензионерка наместо да оди под пензија стана модел

Пензионерските денови може да бидат и досадни за многу постари граѓани доколку не најдат начин како креативно да го исполнат своето време откако веќе завршиле со својот работен век. Но тоа никако не е случај за Марина Бадијанова, 58-годишна жителка на Санкт Петербург, која иако е веќе пензионерка, истоврмено е многу активна во создавањето на ПОВЕЌЕ…

Во пресрет на 8-ми март

Меѓународен ден на жената е светски празник што се одбележува на секоја година на 8 март. Тоа е ден кога се одбележува борбата на жените за економска, политичка и социјална рамноправност со мажите. Кај нас овој ден најчесто се поврзува со подарување на цвеќе или прослава во кафеана, но суштината на празникот и неговата историја ПОВЕЌЕ…

Србинот кој по грешка прими две различни вакцини завршил и на болница

Слаѓан Антиќ од Врање тврди дека по грешка примил две различни вакцини, прво таа на Фајзер, а потоа за време на ревакцинацијата, ја примил кинеската вакцина Синофарм. Антиќ за српска Политика наведува дека ја примил првата доза на вакцината Фајзер во Здравствениот дом во Врање, а дека за втората доза добил СМС-порака да се јави ПОВЕЌЕ…

Плетени октоподи им помагаат на предвремено родените бебиња

Научниците докажале деа плетените октоподи им помагаат на предвремено родените бебиња. Придобивките од ваквото научно сознание се користат и на Балканот. Имено, плетен октопод и сликовница насловена „Прегратката на плетениот октопод“ ќе добијат сите предвремено родени бебиња во Мостар, како дел од проектот имплементиран на Одделот за интензивна нега и неонатологија на Клиниката за детски ПОВЕЌЕ…