Локални

Од понеделник ќе почне ревакцинацијата со „Фајзер“ во Битола

Од понеделник ќе почне ревакцинацијата со „Фајзер“ ( втора доза) за граѓаните кои ја примија првата вакцина од „Фајзер“ во вакциналниот пункт во ОУ„Даме Груев“ во Битола. Ревакцинацијата на овие лица ќе се врши во вакциналниот пункт во спортската сала на медицинското училиште на посебни пунтови. Во истовреме продолжува имунизацијата на лица кои се пријавиле ПОВЕЌЕ…

Протест против најавените реформи во образованието

И во Битола денеска се случи протест против најавените реформи во образованието. Протестот беше организиран од Граѓанската иницијатива „Учебници и настава мора да има“, а се одржуваше пред зградата на општина Битола. На протестот беше речено дека тука се собрани како родители и дека не се ниту партиски поделени, ниту по вера, ниту по националност. ПОВЕЌЕ…

Од понеделник вонредна дезинсекција против комарците

Согласно Законот за заштита на населението од заразни болести, а поради неповолни временски и климатски услови кои погодуваат на значителен развој и пораст на популацијата на комарци на територијата на Општина Битола, Центарот за јавно здравје од Битола ќе преземе вонредни мерки со кои би се превенирале последиците од зголемениот број на вектори. Од Центарот ПОВЕЌЕ…

Започна реконтрукцијата на улицата „Тошо Даскало“

Една од најфреквентните улици во градот, која беше доста оштетена, започна да се реконструира, соопштија од општина Битола. Станува збор за улицата „Тошо Даскало“, каде што е предвидена промена на мешовитата канализациона мрежа од страна на екипите на КЈП „Нискоградба“, водоводни приклучоци кои ќе ги работат екипи на ЈКП „Водовд“ и финално, поставување на нов ПОВЕЌЕ…

Нова летна содржина на Ски Центарот Копанки

Од 16.05.2021 година ( Недела ), секоја недела во зависност од временските услови на Пелистер жичарницата двосед Бегова Чешма – Копанки ќе биде ставена во функција за секој посетител од 10:00 часот до 14:00 часот, соопштија од ЕСМ. Цена на билет за едно возење – 100,00 денари Дневен билет – 300,00 денари Ставањето во функција ПОВЕЌЕ…