Здравје и медицина

Како да го препознаете недостатокот на магнезиум?

Магнезиумот е многу значен за организмот, тој е најранливиот микролемент и е лесно разградлив. Во минатото, само еден дневен оброк ја содржел дневната количина, додека пак денес го има само во трагите. Освен тоа, недостатокот на магнезиум се должи и на стресот, лошата исхрана и интензивниот начин на живеење. Најчестите симптоми на недостаток на магнезиум ПОВЕЌЕ…

Зошто појадокот е важен за здраво срце

Резултатите од едно американско истражување покажуваат дека лицата кои не појадуваат имаат 27 отсто поголем ризик од срцеви заболувања и дека подеднакво е важно кога и што се појадува и во колкаво количество се конзумира појадокот. Во истражувањето за зачестеноста на конзумирање храна, на 26.902 испитаници на возраст меѓу 46 и 82 години во текот ПОВЕЌЕ…

Јадете ги овие здрави намирници за да го зачувате менталното здравје

Внесувањето храна во нашето тело, овозможува не само да ги исполнуваме основните потреби на организмот, туку и лесно интервенирање врз нашето здравје. Менталното здравје се негува исто така преку храната, иако ние сме навикнати да читаме за одредени диети, листи на јадења, здрави начини на исхрана кои ќе н направат да изгледаме физички поуави и ПОВЕЌЕ…

Како да препознаете дека не пиете доволно вода?

Сите знаеме колку е важна водата за организмот. Редовното пиење повеќе чаши вода ги зголемува концентрацијата и отпорноста кон разни заболувања. Водата придонесува за добро ментално и физичко здравје, и за здрав изглед на кожата. Дополнително, водата помага во намалување на стресот и на главоболките што е од големо значење за нас! Водата го намалува ПОВЕЌЕ…

Здравствени придобивки од конзумирањето наут

Наут или народски кажано леблебија. Обично ја грицкаме, онака фино посолена, но за жал многу ретко ја употребуваме во секојдневната исхрана за подготвување на превкусни јадења. Одгледување на наут е култура која иако до пред некоја деценија на големи површини се одгледуваше и кај нас, денес речиси и да нема домашно производство. Во следниот прилог ПОВЕЌЕ…