Култура

Наменска програма за заштита на културно наследство во опасност

По повод Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите – 18 Април, министерката за култура Ирена Стефоска во Битола го посети и Ислахането објект од световeн карактер изграден кон крајот на 19 век, кое е  всушност  училиште за занаети и уметности од османлискиот период.  Министерката за култура Стефоска во врска со годинешната меѓународната тема за одбележување ПОВЕЌЕ…

Одбележан патрониот празник на ОУ Тодор Ангелевски

Денес дел од наставничкиот колегиум заедно со ученици од ОУ Тодор Ангелевски имаа литератиурно и историско читање пред бистата на Тодор Ангелески во градскиот парк, со кој свечено го одбележаа својот патрон празник. “Поминавме низ поинакви услови на воспитување и образување на нашите ученици, со желба тие да го продолжат патот кон остварување на своите ПОВЕЌЕ…

Финансиска подршка за конзервација и реставрација на Јени Џамија

По повод Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите – 18 Април, вчера министерката за култура Ирена Стефоска  престојуваше во Битола, каде посети неколку значајни културно-историски добра, меѓу кои Ислахането, Спомен-куќата на народниот херој Стеван Наумов Стив и Јени џамија. Во денешниот Ритам на градот ќе зборуваме за посетата на Јени џамија. На овој значаен споменик од ПОВЕЌЕ…

Доделени наградите Гран При и почесната награда „Коста Хаџи Антоновски“ на 40 “Мал Битолски Монмартр”

Добитник на наградата Гран -при 2021  е „School 1955“  од Москва, Рудија. Почесната награда „Коста Хаџи Антоновски“ за долгогодишно учество, соработка и придонес  ќе ја понеси Теодолинда Паскоал од „Теоартис“, Евора, Португалија, а наградата „Проф.д-р  Богомил Карлаварис“ за животно дело  Славно Зупан од Љубљана Словенија. Јубилејна специјална награда за училиште  ќе добие Унгардскиот културен центар ПОВЕЌЕ…

Министерката за култура во посета на Битола

По повод Меѓународниот ден на спомениците и локалитетите – 18 Април, министерката за култура Ирена Стефоска денеска престојуваше во Битола, каде посети неколку значајни културно-историски добра, меѓу кои Ислахането, Спомен-куќата на народниот херој Стеван Наумов Стив и Јени џамија. Стефоска, заедно со директорката на Заводот за заштита на спомениците и музеј – Битола, Мери Стојанова, ПОВЕЌЕ…