ТЕРА

REKLAMA???

ДЕНЕС НА БИТ ФЕСТ: ВЕЧЕР СО ИМПРОВ ГРУПА „НАСТАП“

Театарските игри во форма на забавно шоу ќе бидат изведени денес во рамките на програмата на Бит фест во Народниот театар во Битола со почеток од 20 часот.

Игрите ги играат: Григор Јовановски, Сергеј Димовски, Ангела Стојановска, Наталија Теодосиева

Водител: Борјан Стојков.

Импров групата “НАСТАП” се бави со играње на театарски игри на импровизација во форма на забавно шоу.

Импровизацискиот театар е чин на уметничко изразување во облик на непосреден, но комплексно структуиран јавен настап; обврзан да критикува, демистифицира и образува, оградувајќи се од вулгарност и прост подбив.

Импровизацијата и непосредната креација отсекогаш биле основен дел од креативниот процес. Постојат вежби и „игри“, кои ја освестуваат и развиваат способноста на изведувачот да се адаптира на секој нов проблем и секогаш да дејствува од релаксирана но активна позиција. Заснован на овие вежби за импровизација, адаптирани да се играат пред публика, импров театарот ѝ дава можност на публиката директно да учествува во создавањето на сцените кои актерите ќе ги одиграат за прв пат.

Во 1988 год. во Велика Британија се појавува импров радио програма насловена „Whose line is it anyway?”. Поради популарноста уште истата година, таа радио програма се преиначува во телевизиска и останува на „BBC” сè до 1999 год, кога американското студио “ABC” го купува шоуто и тоа сèуште се емитува во Америка. Со текот на времето насекаде низ светот се формираат вакви групи и се организираат импров фестивали и натпревари од национален и интернационален карактер.