ТЕРА

REKLAMA???

ВО БИТОЛА ГО НЕМА НАЈСКАПОТО КАФЕ

Дали би ваделе и собирале семки кафе од измет од една ракунеста животинка? Копи Лувак, најскапото кафе на светот достигнува и до  600 долари за половина  килограм токму заради начинот на подготовка на зрната кафе до финален производ.

Копи Лувак, најскапото кафе во светот, достигнува цена до 600 долари за килограм  поради неговото уникатно производство кое вклучува варење од животни. По потекло од Индонезија, се прави од цреши од кафе што ги јаде азиската палма цибетка (Paradoxurus hermaphroditus), цицач сличен на мачка што наликува на слабичок ракун  кога е повозрасен.

Цибетката селективно консумира зрели цреши, а потоа ја вари овошната пулпа во желудникот, додека ги излачува недопрените зрна во изметот. Аспектот на „кака“ ги одредува хемиските разлики. Во текот на 24-48 часа во цревата на цибетката, протеолитичките ензими и желудочните киселини ги разградуваат протеините од зрното, намалувајќи ги соединенијата што предизвикуваат горчина како пептидите.

Ферментацијата од страна на цревните микроби ги менува испарливите профили, намалувајќи ги киселите ноти и подобрувајќи ги мазните, карамел-чоколадни вкусови со земјени нијанси. Лабораториските анализи (на пр., гасна хроматографија) покажуваат дека Копи Лувак има 50-80% помалку кофеин и повисоки нивоа на инозитол, лимонска киселина и јаболкова киселина во споредба со обичното кафе. Берачите собираат измет од цибет од диви или животни во кафез, ги чистат, печат и мелат зрната. Етичките проблеми произлегуваат од цибетите во кафез, но верзиите од диво потекло наметнуваат високи цени за оваа ензимска „рафинираност“. Така, реткоста на кафето, трудоинтензивниот процес и посебната биохемија – буквално од измет – ја оправдуваат неговата превисока цена.

Познавачите на кафе културата во Битола тврдат дека доколку некој го увезе кафето во Битола, ќе има купувачи. Засега го има само во главниот град и чинело 50тина евра за 100 грама.