Локални

Почина Томислав Жугиќ

Роден 1936 година во Медвеѓа, Република Србија. Основно училиште завршил во родното место. Средно воено училиште,  насока веза завршил во Шкофја Лока , Република Словенија. Целиот свој работен век го помина во ЈНА од 1954  до 1987 г. за што е наградуван и  одликуван со повеќе ордени и плакети. Во 1960 г. беше дел од мисијата на ПОВЕЌЕ…

Реконструкција на „Римскиот пат“ кон Хераклеја

Во тек се реконструктивните работи на пристапниот пат, односно т.н. „Римски пат“кој води до античкиот локалитет Хераклеа Линкестис во Битола, информираат од Општина Битола. Градоначалничката на Општина Битола Наташа Петровска изврши увид во градежните работи на терен, заедно со проект менаџерот Гоце Богоевски и претставниците на македонските партнери Завод и Музеј и МКЦ Битола. Богоевски ПОВЕЌЕ…

Се работи на втората делница од ул „Димитар Илиевски-Мурато“

Во тек е изведбата на коловоз на втората делница од ул. „Димитар Илиевски Мурато“, на потегот од семафорите кај Гроздот, до раскрсницата со Широк Сокак. Од општината информираат дека екипите на терен вршат гребење на старата асфалтна површина, по што ќе следува поставување на ивичници, асфалтирање и поставување на ново улично осветлување. Претходно, на оваа ПОВЕЌЕ…

Милевски: Со Заев работиме Пелистер да добие нова жичарница

Инвестиравме на Пелистер, во детскиот парк во Битола, обезбедивме ново противпожарно возило, ја реновиравме „Битола 2“ мерната станица за кватитетот на воздухот, вака вели министерот за локална самоупава Горан Милевски на прашањето што тој како министер направил за Битола. Во изјавата вели дека ќе се гради и автопатот Битола-Прилеп. На оваа тема разговарал со неговиот ПОВЕЌЕ…

Автобус се преврте на патот Битола-Кичево

Нема ниту еден повреден во автобусот кој денеска се преврте на патот Битола-Кичево, рекоа од СВР Битола. В полиција како што велат од таму, незгодата била пријавена во 14:25 часот, а се случила во момент кога возачот се обидел да избегне судир со трактор.