Вести

Започнува изградбата на градинката во Нова Битола

Претставници од Министерството за труд и социјална политика, изведувачот на градежните работи и надзорот на проектот, денес беа воведени во работа за изградба на новата детска градинка во Битола, лоцирана наспроти училиштето „Св. Климент Охридски“. Градоначалничката на Општина Битола Наташа Петровска, од страна на лицата задолжени за реализација на проектот, на самата локација беше запозната ПОВЕЌЕ…

Ќе се откажат ли политичарите од летување заради кампањата?

Веќе сме втората половина на јули, а партиите ги очекува работен период заради престојните избори. Запрашавме дел од битолските советници дали веќе биле или ќе одат на одмор наредниот период. Дел од нив веќе биле, но повеќето велат дека одморот ќе го одложат токму заради партиските обврски и подготвувањето на изборната програма. Но, ги запрашавме ПОВЕЌЕ…

2020 година беше лоша за црнодробните заболувања и карциномот на црниот дроб

Според најновите податоци на СЗО и Европската комисија, 2020 година во регионот  беше особено лоша по однос на црнодробните заболувања и особено карциномот на црниот дроб. Доколку не се преземат мерки ќе има значителна прогресија на оваа болест. -Се искачи на третото високо место од седмо, позиција која ја држеше карцином на гради. Треба да ПОВЕЌЕ…

Нови две машини пристигнаа во РЕК Битола

Два ровокопачи од шведскиот производител „Волво“ од денес се на располагање на ПЕ Рудници во РЕК Битола. Механизацијата што ја набавуваме ќе го потврди и зацврсти неприкосновеното место на РЕК Битола како столб на електроенергетскиот систем на државата. Нова механизација за нови работни успеси, велат од ЕСМ.  

Мијалков и „алфите“ невини за „Тортура“ врз Љубе Бошкоски

Судот денеска ги прогласи за невини поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање Сашо Мијалков, поранешниот командир на полициската единица „Алфа“ Ивица Анчевски и петмина припадници на едницата, кои беа обвинети во случајот Тортура за апсењето на политичарот Љубе Бошкоски, објави Радио Слободна Европа. Судечкиот совет на чело со судијката Александра Ристеска оцени дека ПОВЕЌЕ…